Räsymatto, maakellari ja ulkohuussi

TIEDÄTKÖ MITÄ YHTEISTÄ ON RÄSYMATOLLA, MAAKELLARILLA JA
ULKOHUUSSILLA?

Autoilu on syrjäkylillä asuvan pakollinen ekosynti, kun julkisia liikenneyhteyksiä ei ole.
Kaasuauto kiinnostaisi, mutta kun lähin tankkausasema on Joutsassa noin 50 kilometrin päässä ja jonne asiointiliikenteemme ei normaalisti suuntaudu, niin sitä ei voi hankkia. Sähköautoissa on omat ekologiset ongelmansa.
Täytyy miettiä oman elämän ekotekoja ja mitä niissä olisi parantamisen varaa.
Meillä on maakellari. Se ei käytä minkään lajin energiaa, mitä nyt lihastyöllä täytetään se lähimetsien marjoilla ja sienillä ja oman pihan puutarhamarjoilla, mehujen, hillojen ja suolasienien muodossa. Juurekset viljellään joko itse tai haetaan syksyllä koko talven tarve läheiseltä vihannesviljelijältä. www.hellqvistinpuutarha.fi
Ekologiseen ruokavalioon kuuluu myös riista ja järvikala, joita pyydetään itse.
Puuhella on mielestäni ekoteko. Sen päälle mahtuu monta kattilaa ja mehumaija kerralla ja samalla se luovuttaa lämpöä, kuten myös leivinuuni. Ja tietenkin poltamme vain puhdasta kuivaa puuta siten, että piipusta tuleva savu on lähes näkymätöntä.
Meillä kierrätetään kaikki mahdollinen. Lähin kierrätyspiste, minne voi viedä lajitellut muovit, kartongit, metallit, lasit ja tekstiilit, on 25 km:n päässä. On tehty vaikeaksi koulubussin varassa olevalle kylän mummolle kierrätys. Mummot ovat kuitenkin muuten aina osanneet käyttää tavarat loppuun, turhia ei ole osteltu ja ruokahävikkiä ei ole syntynyt. Perunankuoret on kompostoitu ja vanhat vaatteet ja lakanat on leikattu matonkuteiksi. Räsymatot ovat kauneinta ja käytännöllisintä kierrätystä!
Vesivessa on tunnetusti pahimpia puhtaan juomaveden tuhlaajia. En kuitenkaan haluaisi hankkia ns. ekovessaa, jos se käyttää sähköä pakastamalla tai polttamalla ulosteet. Eihän se edes toimi sähkökatkon aikana. Oikea ekoteko on kompostoiva ulkohuussi. Hajuttomuus on kriteerinä, että toimii oikein. Pitäisi vain karaista itseään käyttämään ulkohuussia myös talvikeleillä!
Keväällä 2019 asensimme aurinkopaneelit myslipaahtamon katolle. Sieltä virtaa aurinkoenergiaa myös valtakunnan verkkoon.