Sahti ja Päijänteen vesi, Sysmän käytetyimmät juomat.

Sysmä sijaitsee ’’ Juotavan hyvän Päijänteen’’ itärannalla. Vuodesta 1982 alkaen on mennyt Päijänteen vettä noin miljoonalle pääkaupunkiseudun asukkaalle. Päijänne- tunnelin alkupää sijaitsee Asikkalan selällä, mutta eiköhän vettä virtaa tunneliin Sysmänkin puolelta. Vettä kulkee noin 3,1 kuutiota sekunnissa 120 kilometriä pitkää tunnelia pitkin kohti Helsingin Pitkäkosken vedenpuhdistamoa . Tunneli on kaivettu 30-100 metrin syvyyteen ja on maailman pisin yhtenäinen kalliotunneli. http://www.psv-hrv.fi/paijanne.phtml?lang=fi

Sahti on KÄYTTÄMÄLLÄ valmistettu perinnejuoma, joka on Sysmässä arvossaan ja jonka valmistus osataan yhä monessa sysmäläistaloudessa. Sysmäläisiä häitä ja muita juhlia on vaikea kuvitella vietettävän ilman sahtia. Nuoriso ei ehkä sahtia arvosta, joten lieneekö sahdin valmistus katoavaa kansanperinnettä.

Sahdin raaka-aineina on puhdas vesi, ohramaltaat ja hiiva käyttämiseen. Jokaisella sahdin tekijällä on oma tapansa tehdä tuota perinnejuomaa ja osa lisääkin juomaan makua antamaan vaikkapa katajaa, humalan kukintoja tai ruismaltaita.

Sahdin avulla harjoitetaan myös hyväntekeväisyyttä, kun Sysmän rotaryt pitävät Uotinpäivien aikaan, heinäkuun viimeisenä lauantaina, yllä sahtisaluunaa. Tienatuista varoista hyötyvät nuoret (oppilasvaihtoa) ja vanhukset.