Tikkutollo
Sysmäläiseen ruokaperinteeseen kuuluu ruoka nimeltä tikkutollo. Vaikka sysmäläiset ovat ruuan omineet itselleen, niin kyseistä ruokaa on syöty paljon muuallakin ja sitä kutsutaan muualla vaikkapa marjamämmiksi tai ruispuolukkapuuroksi.
Yön yli hauduttamalla (mieluiten leivinuunissa) tikkutollo imeltyy mämmimäisen makeaksi. Ainekset ovat yksinkertaiset ja edulliset: vesi, ruisjauho ja puolukkasurvos.
Kiehauta 1 ½ litraa vettä, kaada se noin 3 litran uunivuokaan ja vispilöi siihen 4-5 dl ruisjauhoja ja lisää 5 dl survottuja puolukoita ja halutessasi vielä ½ dl sokeria ja ½ tl suolaa. Hauduta uunissa 150 asteen lämmössä pari tuntia ja lisäksi 120 asteen lämmössä 6-8 tuntia. Tikkutollo nautitaan vaikkapa maidon kera!